Autó Derzbach Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. ŠKODA – Immár hagyományosan „Simply Clever”
2020.03.04.
Újdonság a ŠKODA-ról

ŠKODA – Immár hagyományosan „Simply Clever”

›ŠKODA „Simply Clever” ötletek gazdag, egészen az 1920-as évekig visszanyúló hagyományokkal›Meglepően egyszerű megoldások könnyítik az autósok életét›Napjainkig a ŠKODA több mint hatvan „Simply Clever” ötletet valósított meg

simply clever

Mladá Boleslav, Budapest 2020. március 2. – Már a kezdetektől innovatív technika és találékonyság jellemezte a ŠKODA gépkocsikat, ahol mindig az autósok igényei álltak a középpontban. A márka már alapítását követő, korai éveiben is kifinomult vagy épp meglepően egyszerű ötleteket valósított meg. Mindez az évtizedek során sem változott, csupán tovább tökéletesedett, a „Simply Clever” mottó pedig immár szorosan kapcsolódik a márkaemblémához. A ŠKODA eddig több mint hatvan ilyen okos részletmegoldást vezetett be, amelyek jól érzékelhetően kellemesebbé teszik az autósok életét. A ŠKODApedia internetes oldal átfogó áttekintést kínál a „Simply Clever” ötletekről.

 

Amint Martin Soukup, a ŠKODA AUTO stratégiai terméktervezésének vezetője kifejtette: „A ’Simply Clever’ részletek fontosak ügyfeleink számára, ezért különleges kritériumok alapján válogatjuk e megoldásokat. Ügyfeleink igénylik ezeket az ötleteket, és elvárják, hogy ésszerű segítséget jelentsenek a ŠKODA-vezetők számára. Mindemellett könnyen használhatónak kell lenniük, megbízhatóan kell működniük, ki kell állniuk a terhelési teszteket és magas biztonsági követelményeinknek is meg kell felelniük.”

 

A „Simply Clever” megoldások már 2001 óta a modern ŠKODA-modellek védjegyei

A „Simply Clever” alapgondolata a SUPERB 2001-ben bemutatott első generációjáig vezethető vissza, itt jelent meg ugyanis a ŠKODA-modellek már alapkivitelben vagy extrafelszerelésként kínált esernyője. Az áttörést a 2003-as Frankfurti IAA alkalmával bemutatott ROOMSTER Concept Car jelentette, amelynek különösen kedvező fogadtatásra találtak olyan ötletes felszerelései, mint a hosszirányban állítható hátsó ülés vagy az elforgatható első ülések. Az éppoly újszerű, mint praktikus ötletek iránti lelkes érdeklődés láttán a ŠKODA újabb és újabb leleményes részletmegoldásokat dolgozott ki.

 

Időközben a ŠKODA több mint hatvan „Simply Clever” ötletet valósított meg, amelyek könnyebbé és kellemesebbé teszik az autósok életét, s amint korábban, továbbra is ötletgazdagságuk szolgált a fejlesztőmérnökök fő hajtóerejéül. Gyakran csupán apró részletek bizonyulnak rendkívül hasznosnak és praktikusnak a mindennapok során – a vezető ajtajának esernyője, a tanksapkafedélbe rögzített, időközben gumiabroncs-profilmélységmérővel is kiegészített jégkaparó és az A-oszlop jegytartója mára egyaránt igazi „ŠKODA-klasszikussá” vált.

 

További ötletes megoldással érkezett a ŠKODA KAMIQ, amely kategóriája első modelljeként kínál automatikusan kiemelkedő ajtóperem-védelmet. Az ajtókat szűk parkolóhelyeken kinyitva, e technika egyaránt megóvja a saját autót, illetve a szomszédos járműveket a karcolásoktól és horpadásoktól. Ugyancsak rendkívül praktikus a csomagtérborítás alatt kialakított többfunkciós rakodóhely, ahol például a nedves esernyő is tárolható száradásáig, szennyeződésmentesen elválasztva a ruházattól és egyéb csomagoktól.

 

A connectivity területén szintén szolgál ötletes megoldásokkal a ŠKODA, az okostelefonok és a táblagépek így vezeték nélkül vagy korszerű USB-C csatlakozással minden üléshelyen az autó rendszerére csatlakoztathatók. Átgondolt megoldás a középkonzol multimédiás tartója, amely egyaránt kézre eső helyet kínál az okostelefon, a parkolójegy, pénzérmék és a kulcscsomó számára. Szintén rendkívül hasznosnak bizonyul az ajtókárpitokban kialakított fedeles hulladéktároló, amely praktikus megoldásként nemcsak útközben gondoskodhat az utastér tisztaságáról. A padlózata alatti fióknak köszönhetően a csomagtartóban is megőrizhető a rend, az épp nem szükséges apró tárgyakat ugyanis könnyedén elnyeli a padló alatti praktikus rekesz. A jellegzetes „Simply Clever” ötletek további aktuális példái a láthatósági mellények tárolórekeszei, az ajtókárpitok gumiszalagja, az ajtórekeszben tárolható hókefe, a lehajtható kalaptartó, a Jumbo-box kártyatartója vagy a csomagtér-megvilágítás kivehető LED-zseblámpája.

 

Célszerű és könnyen használható

Mindegyik példán tükröződik a ŠKODA azon alapelve, hogy minden „Simply Clever” megoldásának célszerűnek és könnyen használhatónak kell lennie – vagyis olyan funkcionális konstrukciónak, amely az életet könnyítve egyidejűleg egyszerű és megfizethető. E tekintetben mindenkor a járművezető és igényei állnak a középpontban. Sok megoldás meglepően egyszerűnek tűnik, ám az eredeti ötlettől hosszú és néha nehéz út is vezethet a végeredményig. Végső soron minden megoldásnak számos tartóssági tesztet és terheléspróbát kell kiállnia, hogy az autó teljes élettartamán át biztosított lehessen megbízható és biztonságos működése. Ez a szélvédőmosó-tartály fedelébe integrált tölcsérre is érvényes, amely innovatív megoldásként olyan meggyőzőnek bizonyult, hogy a ŠKODA már minden modelljébe beépíti, ŠKODA Eredeti Tartozékként pedig utólagos beszerelésre is kínálja ezen ötletes felszerelését.

 

Negyedszerre végeredmény

Martina Tomanová, a ŠKODA AUTO stratégiai terméktervezési részlegének munkatársa mutatta be, hogyan születik meg az alapötletből egy ilyen leleményes felszereltségi részletmegoldás: „Számunkra sem volt ismeretlen sok autós azon tapasztalata, hogy a szélvédőmosó-tartály feltöltésekor a folyadék egy része mellé csoroghat, majd a motortéren keresztül a földre csepeghet. Ennek oka a szélvédőtisztító és fagyálló folyadék palackjának széles nyaka vagy a tartály túl alacsonyra helyezett betöltőnyílása. A probléma megoldása érdekében számos lehetőséget vitattunk meg és többféle műszaki megvalósítást is megvizsgáltunk, míg végül optimális megoldást találtunk. Az eredmény pedig már jól ismert: innovatív zárófedél, amely egyetlen kézmozdulattal tölcsérré alakítható, a szélvédőmosó-tartály egyszerű feltöltését téve lehetővé. A „Simply Clever” tölcsér kifejlesztéséről a ŠKODA Storyboard oldalán olvasható cikk.

 

A „Simply Clever” ötletek egészen az 1920-as évekig nyúlnak vissza

1925-ben, közvetlenül a plzeňi ŠKODA gépgyártó vállalat és a Laurin & Klement egyesülését követően érkezett a piacra a LAURIN & KLEMENT / ŠKODA 110, amely máris a márka leleményes szellemiségét képviselte. A járműgyártó ugyanis 2950 milliméter tengelytávú, egységesített létraalvázas konstrukciót alkalmazott, hogy azután négyféle különböző karosszériával szerelhesse fel. A Roadster és a Limousine mellett a ŠKODA nyitott túraautóként, akár három üléssorral is kínálta e modelljét. A középső üléssor lehajtásával jelentősen bővült a hátul utazók lábtere, az előrehajtható szélvédő révén pedig a melegebb napokon a menetszél gondoskodhatott további szellőzésről. Defekt esetén nem kellett kipakolni a csomagtartót a pótkerekekért, ugyanis elöl, a motorháztető két oldalára rögzítve helyezték el őket. 1750 x 1580 milliméteres, 400 milliméter mély rakfelületével és 500 kilogramm hasznos teherbírásával még praktikusabbnak bizonyult a kétüléses haszonjármű-változat, amely pillanatok alatt négyülésessé alakítva a hétvégi családi kirándulásokra is kiválóan alkalmassá vált.

 

1934-ben mutatta be a ŠKODA a POPULAR sorozatot, amely középső csőalvázzal és transaxle-elrendezésű (motor elől, sebességváltó hátul) hajtásrendszerrel készült, egyaránt nagyobb mozgásszabadságot biztosítva a lábtérben vezetője és első utasa számára. A POPULAR rövidesen egy eredetileg a csendőrség és a vámhatóság számára kifejlesztett, speciális téli felszereltséggel is megjelent a gyártó kínálatában. Az első kerekek alatt leszerelhető síléc, a hajtott hátsó kerekeken pedig hólánc gondoskodott arról, hogy az autó a havas hegyi utakon is tartsa az irányt és megbízhatóan haladjon.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.